Материалът има значение

ФЪНШУЙ

направи си къщата дом

Материалът има значение

Българската мартеница съчетава два цвята – бяло (метал) и червено (огън). Според Фън Шуй двата елемента са в цикъл на противопоставяне и конфликт. (В годината на огнения петел – 2017, централният конфликт е точно между бялото и червеното.) Но това съвсем не ни притеснява и ние, българите носим мартеницата, за !защита! Може да й се доверим, защото тя е изпитана във времето традиция.

От указанията за направата на мартеницата помним, че тя се усуква от чист вълнен червен и бял конец. – Ето какво ни показва този факт: Цветовете (бяло и червено) имат много по-малко  вибрационно влияние от материала. Енергийното излъчване на материала е по-значимо от излъчването на цветовете, формите и символите. Едно е да имаш в дома си дървена лъжица и тя да представя елемента „дърво“, съвсем различно е да живееш в къща с паркет или дюшеме от истинско дърво. Затова е добре да знаем от какъв материал са предметите в дома ни.

Съвременните технологии предлагат изобилие от материали за производството на мебели. Масовите мебели се произвеждат от плоскости (стърготини, трици, пресовани с лепила). В тези мебели спойващите материали преобладават. Голяма част от пълнителите са производни на нефта. За улеснение, ще ги наричаме пластмаси (твърди, течни, влакна, лепила, пяна).

Тези мебели лесно се разпознават:

(1). Повечето то тях са с прави ъгли, защото технологиите не позволяват изрязване на извити форми, заглаждане и заобляне на ръбовете.

(2). Обикновено, те са много тежки, заради пълнителите. Не би следвало да отнесем такива мебели към елемента дърво. В много случаи към тях има и други видове пластмаси като: дунапрени = пластмаса, еко кожа = пластмаса, синтетични тъкани = пластмаса + няколко болта (елемент метал).

(3). Друг начин да разпознаете тези мебели е статичното електричество. Заради статичното електричество, те събират доста прах! Просто го привличат. Нефтът е енергоносител. Ако трябва да го причислим към някой от Фън Шуй елементите, ще получим следното:

По форма:

Нефтът прилича на елемент „Вода“.

По възприемане от обществото:

Често наричат нефта „черното злато“. За него се водят войни. Той символизира – елемент „Метал“. Добива се от земните недра, по начин, подобен на метала.

По предназначение и употреба:

Нефтът е енергоносител - елемент „Огън“. Когато от нефта се произвеждат пластмаси, зарядът на енергоносителя не се губи. От учебниците по физика знаем: Енергията не се създава и не се губи, тя само преминава в… ?!статично електричество?!

Статичното електричество е един от типичните белези на съвременния дом.

Някога столът, канапето, миндерът, леглото са се изработвали от дърво. Върху тях са слагали възглавници от естествен текстил. Двата материала се отнасят към елемент „Дърво“. По инерция, днес мнозина отнасят фотьойлите, спалните и канапетата към елемент „Дърво“. Ако в дома си имате канапе от плоскости + дунапрен + еко кожа или друг вид изкуствен текстил, по-добре се отнасяйте към него като към символ на елемента „Дърво“.

Как да намалим влиянието на статичното електричество?

Мартеницата:

В някои краища на страната, когато сваляме мартеницата, трябва да я сложим под камък. Енергията се заземява.

Фън Шуй:

Двата елемента, които потушават енергоносителя „Огън“, са „Земя“ и „Вода“. Пластмасите (твърди, течни, влакна, лепила, пяна) може да се покрият с тъкани на квадрати и землисти цветове. Също е добре да се мият и перат много по-често от предметите, изработени от естествени материали.

Редактори: Анна и Валерия

gsm: 088 74 451 48, e-mail: baba_marta@mail.bg

ФЪНШУЙ

 





{START_COUNTER}