Седем правила за пространството

 

 

Седем правила за пространството:

Един етаж:

Най-лесно се живее в къща на един етаж. Не ви се налага да тичате по стълбите, когато забравеният горе телефон звънне. Не трябва да сваляте и качвате коша с прането. Всичко ви е под ръка. Когато децата са малки, детската стая на втория етаж ще ви кара непрекъснато да се ослушвате. Когато пораснат, с напредване на вашата възраст, стълбите ще се превърнат в изпитание.

 

 

Дворът:

Ако може да си го позволите, дворът ще разшири разгърнатата площ на дома ви поне за период от 4-5 месеца в годината.

 

 

Таванът:

По днешните стандарти, таванът е висок 3 м. Някога правилата са били други. Чувала съм оплаквания от хора, които живеят в стари къщи с високи тавани, че през зимата трябва да отопляват огромна ненужна кубатура. При ремонт, площта за боядисване става доста по-голяма. Въпреки това, високият таван разширява кръгозора. Ниският таван снижава хоризонта. Ако в дома ви има места със скосен таван – превърнете ги в дрешник, килер, склад. Това не са места за живеене.

 

 

Мястото от гардероба до тавана:

Понякога от гардероба, библиотеката, кухненските шкафове до тавана остава пространство около 50 см. Това са места, които не се почистват често. Обикновено са тъмни. В кухнята – даже мазни, заради изпаренията при готвене. На тези места се събира негативна енергия, наречена Ша. Ако поръчвате нови мебели, поръчайте ги с размери, които стигат плътно до тавана. Или: сложете на тези места няколко красиви предмета, съобразени с Фън Шуй елемента и секторите в магическия квадрат. Върху тях прахът ще се вижда. Видът им ще ви напомня, че и там мястото трябва да се почиства.

 

 

Широки врати:

За Фън Шуй вратите са много важни. Смята се, че през тях и прозорците протича енергията, която захранва дома. Излишно е да споменаваме, че вратите трябва да са чисти. Вратите също имат свои стандарти. Но напоследък тези стандарти не се спазват. Когато сменяме дограмата на балкона, фирмата, която монтира новата дограма, просто измерва празното пространство и монтира новата врата според отвора. С вратите за дрешника и банята се случва същото. Ами ако някой ден решим да сложим вана или много голям бойлер? Може би чак тогава ще се сетим, че за всичко си има стандарти…

 

 

Входната врата означава три неща:

(1). Покана – Фризовете и арките около входовете на античните сгради не са случайни. Те имат за цел да привлекат позитивната енергия навътре в помещенията. !Помислете за начина, по който изглеждат решетките около входните врати на апартаментите в жилищните блокове днес!

(2). Защита – Входната врата е линията, която разделя външния свят от света на вашето семейство. Ако не е възможно да е изработена от масив, тя трябва поне да изглежда като масивна и здрава. По-тъмните и плътни цветове създават усещане за стабилност.

(3). Перспектива – Когато излизате навън и затворите външната врата зад гърба си, вие трябва да имате перспектива и бъдеще, широк път към външния свят. Как да стане това, ако в жилищния блок пред вас има стена или поредица от врати на други апартаменти? Начертайте си път. Вместо една си купете 3-4 стелки за пода в коридора на блока. Подредете ги като плочи в двор.

 

Отделни стаи:

Съвременният дом е доста разграден. Има преходни помещения и липсващи стени между кухненския бокс, трапезарията и хола. Това създава усещане за простор. В известен смисъл разширява пространството. Ако има врата, мястото където тя се отваря трябва да бъде свободно. При липсата на врата – това място може да се заеме от някаква мебел. Минусът на разграденото жилище е един, но много съществен: Хората в него се променят. Децата растат, възрастните остаряват. Универсалното правило е отделна стая.

 

 

Големи гардероби, малки мебели:

Обемните гардероби и шкафове не са особено красиви, но в тях се вместват много предмети и така те пестят пространство. Малките и леки фотьоли и канапета са за предпочитане: По-красиви са. За да са леки, обикновено са изработени от истинско дърво. По-лесно се чисти под и около тях. Обикновено за масивния диван в къщата има само едно единствено подходящо място. Диванът не подлежи на преместване и ново организиране на пространството. Правилото за малките мебели не е валидно за кухненската маса и спалнята. Макар че ще отнеме повече място, хубаво е спалнята да е широка, а масата в кухнята може и да е сгъваема.

 

Предназначението на местата в дома и начина, по който се захранват с енергия, са три от основните теми във Фън Шуй за дома. Това са темите Магически квадрат, Летящи звезди, Петте Фън Шуй елемента. Повече за тях вижте тук.

Редактори: Анна и Валерия

gsm: 088 74 451 48, e-mail: baba_marta@mail.bg





{START_COUNTER}