Стъпките на светлината (Китайската Нова година)

Освен основното деление на хората на мъже и жени, съществува още едно също толкова универсално деление. То не ги дели по раса, религия, народност, националност или пол. При него делението е по признака светлина/ тъмнина. Хората принадлежат към светлината. Те са рожба на светлината. Потвърждават го всички религии:

 

Евреите празнуват Ханука. Според ритуала, светлината не трябва да угасва. Всеки ден се запалва по една свещ в свещник за 9 свещи.

 

Свещите са част и от будистките ритуали. Дивали е празник на светлината, също подобен на Коледа.

 

Според мюсюлманите, Всевишният Аллах е изпратил Исляма, като светлина за човечеството -  да осветлява пътя на хората, да ги избавя от мрака на заблудата.

 

За християните Христос е светлина. Разпнатото му тяло е кръст, така както древният знак на слънцето също е кръст. Всяка година на Великден, православните християни очакват Господ да им изпрати благодатния огън. С една дума – целият човешки род принадлежи към светлината. Защо тогава говорим за деление: - просто защото то съществува в бита около нас и в нас:

 

От древността - в приказките, които делят света на горна и долна земя, светлина и мрак.

 

В религиите, където светлината и тъмнината са добро и зло, рай и ад, живот и смърт.

 

Войните, на които сме свидетели през последните десетилетия. По някаква ирония, ги наричаме енергийни войни (войни за светлина и топлина). Сякаш древната битка между титаните Зевс и Прометей, който дал огъня на хората, все още не е завършила. Говорим за енергийно богати и „енергийно бедни“ хора. Под различни имена през вековете, делението в човеците на мрак и светлина си остава.  

 

За да потвърдят своята принадлежност към светлината, при всеко ново завъртане на земята, хората, според своите обичаи и религии, празнуват светлината. Китайската Нова година е един от тези празници. Започва на второто новолуние след зимното слънцестоене (около Игнажден). Според Фън Шуй двете противоположности Ин и Ян (студ/ топлина, твърдо/ меко, грубо/ нежно, светлина/ мрак…) са винаги в движение. Когато едната противоположност расте, другата - намалява и обратно. Китайската Нова година е началната точка, в която мракът до такава степен се е свил, че се е превърнал в своята противоположност – светлината. С една дума - Цялото дърво се е събрало в семката. От тук нататък семката започва да расте, докато отново се превърне в дърво и даде плодове. Началото на пътя към победата на светлината тази година е на 15.02.2018 г. Горният пример лесно обяснява защо китайците наричат началото на Новата година празник на пролетта.

 

Съществуват китайски легенди за проснатите червени дрехи пред дома, които прогонват злото. Червеното е цветът на огъня и светлината. Драконът е едно от митичните китайски животни. Той е зелен на цвят. Разположен е от източната страна на входната врата. Символизира живата природа. Но по време на двуседмичните празненства за Китайската Нова година, драконът е червен, а не зелен. Той е петата зодия в китайския календар, свързва се със силата на слънцето - светлината, която съживява зелената природа. Основното противоборство, според тази митология е между дракона и белия тигър. Белият тигър стои на запад от входната врата. Свързва се с подземното – металът.

 

Червеният дракон и Белият тигър





{START_COUNTER}