Фън Шуй по български

Фън Шуй по български

Като Фън Шуй любител, реших да споделя това, което научих, по следните причини:

Първо:  Във Фън Шуй по-благоприятните и по-неблагоприятните места в дома се променят всяка година. Когато четем (особено в интернет), рядко обръщаме внимание кога е публикувана статията и за коя година се отнася. Така може неволно да пренесем някои от съветите за 2016 г. в годината на Петела (2017).

Второ: Статиите не са учебник. Ако човек се интересува, често не знае откъде да започне. Чете разпокъсано. Фънг Шуй му изглежда непонятен хаос и той започва да го възприема като „предсказание“. Обикновено това става през февруари, когато навлизаме в следващата лунна Нова година (Китайската Нова година). Месец по-късно, тъй като вече никой не говори за него, Фън Шуй сякаш престава да действа. А това не е вярно.

Тук ще се съсредоточим само върху една област от Фън Шуй – домът. Ако искате да разберете логиката на това древно китайско знание, започнете така:

(1). Магически квадрат.

(2). Летящите звезди.

(3). Петте Фън Шуй елемента.

Това са основите на знанието Фън Шуй. След като ги разбере, всеки ще може сам да се справя с подредбата на къщата си, без значение дали е 2017 или 2027 година.

Фън Шуй не е религия. Не е астрология. Аз го наричам Екология на дома. Тук и навсякъде в статиите ще се опитам да спазя едно правило: Във вашия дом, вие сте най-големият експерт. Защото няма друг, който повече от вас (жената) да желае семейството и къщата ви да се радват на здраве и благополучие. Това правило си е наше. Завещано ни е от мартеницата, коята във всяка българска къща се усуква от жената или бабата в нея.

Има още една причина да отворим темата.

Трето: У нас има традиции, които ясно показват, че българите са имали „свое Фън Шуй знание“. Следите от него откриваме в Мартеницата, Пафтите, Буквите, Прабългарския календар, Розетата от Плиска, шевиците, някои ритуали.

Върху тези следи работят специалисти – историци, филолози, фолклористи… Всеки от тях разглежда българските Фън Шуй знаци от гледна точка на своята наука. Следите от нашето знание са малко, но дори и те не са обобщени и събрани. Български Фън Шуй експерти също отдавна работят по темата. Но за да се подреди едно толкова обхватно знание (от което са останали само отделни елементи) са нужни много усилия и време. Все още само знаем, че ние, българите имаме такова знание. Нашето желание е в Start.bg да съберем на едно място поне написаното в интернет по темата: Фън Шуй по български. (Тук ще публикуваме връзките към сайтовете и блоговете на тази тема.)

Някои от знаците на изчезналото българско знание вероятно се крият в отделни регионални обичаи. Други са пред очите ни – но просто не ги виждаме. Така че - всеки може да допринесе да съберем на едно място всичко, известно до сега. Не е нужно да сте експерт. Пишете, ще публикуваме тук.

Накрая: Ако сте пристрастени към някоя от многобройните популярни игри, ще откриете колко по-различна  е играта на Фън Шуй. Тя е забавна – ще чертаете и ще правите размествания в дома си. Тя е рискована – резултатите от вашите действия могат още утре да се проявят реално в живота ви.

Повече за основните правила, както и за българското Фън Шуй знание, ще намерите тук.

Редактори: Анна и Валерия

gsm: 088 74 451 48, e-mail: baba_marta@mail.bg

{START_COUNTER}