В Берлин отвори магазин за стоки без опаковки

Снимката е предоставена от компанията.

© Jendrik Schröder, http://original-unverpackt.de/

Снимката е предоставена от компанията.

Днес в Берлин отвори врати първият магазин за стоки без опаковки. Това става в момент, когато рециклирането на отпадъците предизвиква все повече притеснения, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 


Като се започне от мляното колумбийско кафе и се мине през сапуна с масло от шеа и се стигне до маслините, всичко в магазина "Без собствена опаковка" се предлага в насипно състояние. Клиентите идват със собствените си чанти, кутии и буркани, които след това се пълнят с мюсли, ориз или макаронени изделия. Действа и система от депозити за клиентите, които са дошли без собствени съдове. Всичко се тегли на касата.


Тук можете дори да донесете собствена бутилка и да я напълните с бира или с червено вино. Искате водка? Тя е в голяма бутилка и всеки може да си купи чашка. Или повече.




Същото важи и за продуктите за лична хигиена и перилните препарати. Специалният шампоан за мазна коса е в 10-литров бидон с кранче. Пастата за зъби се предлага на кръгчета.


Този изискан, където очакваш да видиш някогашните бакали с престилки и молив зад ухото, се управлява от две млади германки на 24 и на 31 години, жертви на "свръхдози амбалаж".


"Важно беше да действам и да намеря сама решение, вместо просто да се ядосвам за програмирания край на света", подчертава Милена Глимбовски, една от съоснователките.


Целта е да се насърчи своеобразна "превантивна екология", "прециклиране" вместо рециклирането на отпадъци, обяснява другата основателка на проекта Сара Волф.


Годишно германците изхвърлят по 16 милиона тона отпадъци според министерството на околната среда. А три четвърти от отпадъците, намирани в морето, са пластмасови пликчета и други найлонови опаковки, запалки и четки за зъби, за които са необходими от 350 до 400 години, за да се разградят, според Световния фонд за дивата природа.


"Нашето общество се занимава прекалено малко с проблема с пластмасите", посочва четирийсетгодишната Катрин Пузия, която планира "от време на време" да пазарува в този магазин от нов вид.


Купих био патладжани, мислейки за околната среда, обяснява друга клиентка. Всеки от тях беше опакован поотделно в найлон. Къде е печалбата за екологията, ядосва се тя.


Друго предимство на магазина без опаковки, което не бива да се пренебрегва: всичко се продава на килограм. Край на купуването на килограм брашно, за да направите веднъж годишно торта с круши или киш лорен.


Тук нещата са много по-различни, отколкото в света на хипермаркетите с неоновите светлини, където бутате амортизирани колички с продукти в натрапени опаковки.


"Освен екологичните проблеми, индустрията за хранителни продукти си играе с чувствата ни, за да ни накара да купуваме", обяснява Валентин Турм, автор на документален филм за прахосването на храни.
"70 на сто от покупките ни са спонтанни решения, откъдето идва и значението на опаковката, която ще съдържа нещо успокоително или секси, за да ни подтикне да купуваме", продължава той.


В Европа магазинът без опаковки все още прави първите си стъпки. В Бордо, във Франция, има подобен магазин за хранителни стоки. В Италия вече са се появили два магазина. В австрийската столица Виена също има само една подобна фирма.


В Лондон обаче подобен опит се е провалил и магазинът е трябвало да пусне кепенците.


В момента е трудно да си представим голям супермаркет без никакви опаковки. "Концепцията трябва да остане малък квартален магазин, който да задоволява всекидневните нужди, например "искам 150 грама царевица, за да направя пуканки", каза за АФП Мари Дьолапиер, която откри в началото на годината първия магазин без опаковки в Германия, в Кил. 

Ключови думи към статията: