Екологията и мартеницата

Около 1ви март ще чуем отново приказката за Баба Марта (единствената жена сред останалите 11 братя – месеците). Ето още една приказка:

 

Според китайското знание Фън Шуй, стихиите  (наречени елементи), които изграждат света са пет. Подредени са в кръг, така: Вода, Дърво, Огън, Земя, Метал. Всички съседни елементи са в хармония два по два. Като предходният елемент подхранва следващия. Огънят (пепелта) подхранва и създава земята. Металът (втечнен) наподобява водата. Носи нейната сила.

 

В Календара на българите са изброени същите елементи, но подредбата им е различна: Вода, Огън, Земя, Метал, Дърво. Според изследователите, тази подредба отразява начина, по който е възникнал света. Най-напред е Водата – неотделимото тъмно цяло, в което всичко е смесено. Няма добро и зло, красиво и грозно. След нея е Огънят, светлината, чрез която светът се изявява, излиза на светло, става видим. Появява се Земята – центърът на човешкия живот. Металът, който е градивен елемент на земната кора, както на планетите и метеоритите. Най-общо, Металът е градивен елемент на небето (космоса). В древните текстове се настоява, подчертава се, че небето е твърдо. Говори се за „небесната твърд“. Следва Дървото – живата природа край нас. Цветовете на елементите са посочени по долу. Разликата е при Дървото. Според нашия календар, цветът на дървото не е зелен, а син. Така, както се вижда земята от космоса – синята планета.

 

 

Това е фигурата Ба-Гуа. Според Фън Шуй, тя носи знания за посоките, елементите, техните цветове, характеристики им, както и циклите на хармония и противопоставяне между стихиите. Точно в такъв вид тя не съществува, създадена е само за илюстрация на разликите с българското знание, за което имаме съвсем оскъдни сведения. То е отразено в цветовете от вътрешния кръг на фигурата.

 

В двата случая (и при нашето, и при китайското знание) цветовете на  мартеницата стоят около жълтия цвят на елемента Земя. Според наследеното от мартеницата, когато я свалим трябва да я сложим под камък или да я вържем на цъфнало дърво. Днес по-често вързваме мартеницата на дърво, но слагането й под камък (което се е запазило в някои населени места) е още по-красноречиво. То ни казва:

 

Всичко, което сме получили от земята и космоса трябва да се „осуче“ с огън и да се върне обратно там, откъдето сме го взели. Да се сложи под камък. Камъкът не е обикновена земя. Камъкът е силна земя. Това се подчертава в китайското знание, където силната земя се изобразява с планина. Мартеницата ни казва: Земята ще ражда нов живот до тогава, докато връщаме това, което сме взели от нея. Думата „чисто“ не означава да се освободим от ненужното, а да го преработим така, че то да може да се усвои отново от земята. Правим ли го? – Не.

 

 

В интернет ще намерите машинки, включително и за домашна употреба, които чрез Огън втечняват изхабените пластмаси и ги превръщат в нефт. От 1 кг. пластмаса се получава около 1 л. нефт. Много загрижените за Земята !еколози! непрекъснато ни призовават да събираме пластмасите, защото те не се разграждат лесно в земята. Днес изгаряме над 70% от използваните пластмаси. Вместо да правим Земята силна, ние си „изпаряваме“ Земята. Макар че продължаваме да усукваме червен и бял конец, режем клона на който стоим.

 

Свързан текст за бързото и бавно живеене: Бизнес-приказка

___________________________________________________

Връзка с редакторите на страницата: e-mail: baba_marta@mail.bg

 





{START_COUNTER}