Какво добавяме към храната

направи си къщата дом

Какво добавяме към храната

Едно от кратките определения на Фън Шуй е: Знание за движението и взаимодействията между енергиите. Влиянието им върху човека.

 

Ако все още се чудите: Откъде се взеха тези енергии, които бродят из къщата ви, просто прочетете за цветята на доктор Бах. Става дума за вибрации, които при някои от билките са толкова силни, че са осезаеми. Превръщат се в аромат. Ароматът оказва благотворно влияние при вдишване, без да се пият самите билки, както е при лекарства и хранителните добавки.

 

Във Фън Шуй петте елемента си взаимодействат в цикъл на хармония и цикъл на противопоставяне. У дома се стремим да ги хармонизираме, но на практика, използваме и цикъла, в който единият елемент отслабва влиянието на другия или направо го унищожава – това е почистването:

 

Огънят – разтопява и изгаря ненужното. Дава калории. Енергизира тялото. Пречиства въздуха от вируси и бактерии. Църквата го ползва под формата на свещи. Във всеки дом някога е горяло кандило. В старата българска къща огнището е сърцето на дома.

Земята – заземява вредните енергии. При удър от гръм на полето, хората са слагали удареният в дупка и са го покривали с пръст. Подобно благотворно действие има лежането на пясъка край морето. Ходенето с боси крака. Обичаят за търкаляне по поляните с билки на Еньовден.

Металът – с виибрациите си пречиства въздуха. Преди време се е смятало, че селото свършва там, докъдето се чува камбаната. Всеки ден, по три пъти вибрациите на камбанния звън са развижвали въздуха и са го пречиствали. Чановете на кукерите звънтят в лютите зимни дни, когато кашлиците, хремите и техните вируси са най-много.

Водата – измива и пере. Освен че чисти петната, водата извира от земята и също заземява вредните енергии, натрупани през деня.

Дървото – пречиства човека. Дава му сила и здраве.

 

 

Казват, че някои билки са толкова полезни за организма, че той (организмът) настройва сетивата ни така, че тези билки да са ни вкусни. Превърнали сме ги в подправки: магданоз, копър, босилек, чесън… Други сме превърнали в чайове – липа, шипка, мента… За билките е писано много. Тук само ще кажем:

 

 

(1). Ако държите в кухнята стрък жив босилек, трябва да знаете, че той енергизира мястото много повече от крака на стола (който също е елевент Дърво).

 

 

(2). Природата ясно ни казва колко време продължава благотворното действие на сухите билки: - докато цъфне липата през следващото лято, докато узрее шипката през следващата есен. С отварата от старите подправки и билки си измийте косата или…

 

 

 

При хранителните добавки се използват технологии за дълготрайна свежест и там ефектът на благотворното им влияние е по-дълъг. Ето три характеристики на хранителните добавки, които ми се струват важни:

 

 

(1). Голяма част от тях се произвеждат под формата на капсули и хапчета. Продават се в аптеките. По инерция, ги свързваме с лекарствата. Очакваме ефектът от тях да е бърз. Ако не го почувстваме веднага, решаваме, че те не действат.

Природата не работи така. Представете си колко много щеше да боли ако от бебе пораснете до метър и 60 см. за 1 ден! Природата ни щади. Не извършва драстични промени върху нашия организъм. За благотворния ефект от билковите хранителни добавки е нужно те да се приемат дълго време.

 

 

(2). Синергетичен ефект: - Билките не действат целенасочено само върху един орган. Те имат благоприятно комплексно действие, повлияват едновременно няколко органа и системи в организма. Ако имате високо кръвно налягане, предизвикано от заболяване на бъбреците, ще пиете 2 лекарства. Едно – за кръвното и още едно – за бъбреците. А сред билките ще намерите такава, която действа синергетично и за двата случая. Изумително е, билките церят не само последствията, но и причините за заболяването.

 

 

(3). Хранителните добавки са сравнително ново явление, получило бърз разцвет през втората половина на миналия век. Горе-долу по това време ние, хората сме започнали да ?махаме?, да ?изваждаме? от храната витамини, фибри, минерали и др. полезни за организма вещества.

Пример: Шлифовали сме пшеничното зърно. Махнали сме люспата, за да получим бял хляб. Хранителните качества се запазват, но тези, които помагат за усвояването им в организма - не. Те са останали в изхвърлената част. (Ако се сетите за ГМО, ще установите, че има много по-драстични примери).

Наскоро научих, че когато купуваме семена за разсад от аграрната аптека, ние плащаме ограничено авторско право върху ползването на плода от тези семена само в рамките на една селскостопанска година. Т. е. семената са кастрирани. От тях е отстранен живота. Затова от техните плодове не може да се добие нов разсад. Щом в семето няма живот, няма да има и в плода...

Затова сега се налага допълнително да добавяме жизнени сили към храната под формата на "хранителни добавки". Колко жалко!

Редактори: Анна и Валерия

gsm: 088 74 451 48, e-mail: baba_marta@mail.bg

 

 





{START_COUNTER}