Какво е общото между Игнажден и Разпети петък?

Какво е общото между Разпети петък и Игнажден?

 

Между хората, които посрещат Нова година по слънчевия календар, сме и ние, българите. Кръстът е древният знак на слънцето, който се ползва до днес от астролозите. Календарът на българите, създаден преди повече от 7 500 години, е слънчев. По този календар 22 декември, Игнажден е нулев ден (най-късия ден и най-дългата нощ). Ден без слънце. Ден, в който животът спира и затова в календара този ден не се отброява. След този ден започва Новата година. Празнува се раждането на младото слънце. Благодарение на неговата светлина денят ще расте до пролетното равноденствие. Тогава денят и нощтта ще са равни по продължителност. Според П. Добрев, празникът на слънцето е изтеглен на третия ден след Игнажден, защото Бог създава небесните светила (слънцето) на третия ден.

22 декември – ден нула.

23 декември – Нова година.

24 декември – Рождество слънчево.

 

Какво се случва със слънцето през трите дни след Игнажден, когато животът сякаш спира?

 

Календарът на българите разделя годините на мъжки и женски (Ян и Ин) цикъл. Редуват се 12 годишни периоди, които се характеризират с един от 5те елемента: Вода, Огън, Земя, Метал, Дърво. Противоположностите Ин и Ян, както и изброените елементи познаваме от китайското знание Фън Шуй. Макар че подредбата на елементите в нашия календар е различна, техните характеристики са същите. Виж: http://martenitca.000webhostapp.com/Мартеницата/ 

 

Според Фън Шуй елементите са подредени така: Вода, Дърво, Огън, Земя, Метал. Всеки предходен елемент стимулира, създава следващия. Водата подхранва дървото. Дървото изгаря и дава сила на огъня. Пепелта от огъня умножава земята. В недрата на земята се заражда металът.

 

Когато се ражда младото слънце през декември, то е студена пара на небето - метал. Появява се на чертата на хоризонта от долу. Слънцето се ражда от земята, така както металът се ражда от нея. Когато залязва слънцето, то пада под чертата на хоризонта и отново се връща в земята. Слънцето изгрява и залязва всеки ден, но големият залез за годината се случва на Игнажден. През следващите три дни слънцето (знакът кръст) минава през подземното царство. Побеждава смъртта и на третия ден възкръсва. Възкръсва така, както възкръсва Христос. Около 5000 години по-късно този разказ се повтаря на Великден. През 2018 г. Великден се пада на 08.04.2018 г.

 

Самото тяло на разпнатия Исус е кръст. Казваме, че Исус възкръсва както слънцето, защото след възкресението Той вече няма да ходи с учениците си сред хората по земята, а ще отиде на небето и ние ще отправяме молитвите си към него, обърнати към изгрева.

 

От Библията знаем, че Исус съществува от началото на времената. Рождество Христово, което отбелязваме в нощта на 24 декември, е само неговото появяване в плът на земята. Осъзнато или не, без значение какво празнуваме: раждането на Младенеца, Коледа или Нова година, ние празнуваме Исус. Той  е слънцето на времената, в които живеем. В Грегорианския календар тази връзка се замъглява, защото Нова година е изтеглена с една седмица назад. За мнозина началото на годината не се свързва нито с Христос, нито със слънцето. В календара на българите връзката между Разпети петък (Исус загива тялом) и Игнажден (ден без слънце) е очевидна. Добре е да си припомним нашия календар, защото иначе и за нас ще бъде валидно правилото: Когато знаеш нещо, но не вярваш в него, то за теб е тайна.

 

Сравнителен календар между Грегорианския и Календара на българите за 2018 г. може да свалите безплатно тук. Връзката не е пряка. Нужни са няколко клика и малко търпение.

http://martenitca.000webhostapp.com/Календар/

Статиите с линкове на тази страница са библиографията, която сме ползвали. http://podredidomasi.start.bg/

 

Редактори: Ана, Валерия

е-mail:baba_marta@mail.bg

 

 

 





{START_COUNTER}