Мартеницата е включена в списъка на ЮНЕСКО

Мартеницата е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

 

В началото на м. декември 2017 г. мартеницата влезе в списъка на ЮНЕСКО към нематериалното културно наследство, като традиция, изпълнявана на първи март в България, Македония, Молдова и Румъния.

 

 

Придвижването на големи групи българи в различни исторически епохи е характерно и за времето на прехода. Днес български общности има на петте континента. Много от тях пазят първомартенската традиция и усукват червен и бял конец всяка година. По логиката, по която са включени Македония, Молдова и Румъния, би следвало да присъединим още: Испания, Англия, САЩ, Мексико, Малта, Австрия, Германия… Спирам до тук, за да не ни се разсърди Италия, Австралия…

 

 

Мартеницата е глобален символ. Казвам го с пълното съзнание, че не трябва да изключваме Азия. Даже се чудя, защо китайците не протестират, че не са включени в списъка на ЮНЕСКО. Колкото и отдалечени да са времената, когато българите са живели в съседство с китайците, мартеницата е оставила своя отпечатък и при тях.

 

 

Ето пример: Така нареченото китайско знание Фън Шуй, определя 5 елемента. Всеки от тях има свой цвят. Цветът на елемента „метал“ е бял. Един от най-разпространените Фън Шуй талисмани за късмет са монетите, вързани с червен конец: Монети (метал = бял цвят) + червена връзка = МАРТЕНИЦА. Още за мартеницата вижте тук:

https://martenitca.000webhostapp.com/

e-mail:baba_marta@mail.bg

 





{START_COUNTER}