Огънят - естествен имуностимулатор

направи си къщата дом

Огънят – естествен имуностимулатор

Познавах един дядо, който имаше своя концепция за алергиите. За да нямат децата алергия, даваше на родителите следния съвет: Да обърнат един чист буркан с гърлото надолу и да запалят няколко клечки кибрит. След като бурканът се понапълни с дим, да го затворят с ръка и да сипят на дъното му малко преварена вода. Да го разклатят, за да попие димът във водата и да ползват димната вода вместо капки за нос.

 

 

Дядото не беше лекар и не съветвам никого да ползва съвета му. Разказвам го, защото в идеята му има смисъл. Днес на децата (които живеят в големите градове, по селата вече няма деца), им липсва един елемент – живият огън. Съвременният човек се отоплява с парно или електричество. Храната му също не е приготвена на жив огън. А огънят е свещен. Според гръцката митология, той е завещан на хората от боговете. Спомнете си как е закаляван Ахил.

 

 

Това е едно от ценните качества на огъня – да предпазва човека от недружелюбни вируси във въздуха и да го закалява. Християнската религия използва огънят на свещите и камбанния звън, който с вибрации пречиства въздуха. В дома, към него се добавя и огъня, който усилва съпротивителните сили на организма. Дава калории и енергизира тялото.

 

 

В Китай, за последователите на Фън Шуй, запалването на ароматни пръчици е ежедневен ритуал. В старата българската къща кандилото гори всеки ден. А тамянът предпазва семейството от „злите сили“ на микробите и бактериите. Огънят укрепва здравето на човека, а от там – създава жизнерадостна и празнична атмосфера в дома.

 

 

Приемете живия огън от дърва като „тонизираща напитка“ или като „хранителна добавка“ – имуностимулатор. Не е нужно да ползвате димна вода. По-добре отворете вратата на детската стая и преценете, на око, колко кила пластмаса има вътре. Ако вашето дете живее в пластмасов свят, естествено че живата природа отвън ще му бъде чужда и ще се отнася враждебно към него.

 

 

Не пропускайте да запалите свещичка вкъщи. Ако имате икона – още по-добре. При всяка възможност, хапвайте храна, приготвена на жив огън от дърва. Днес все по-често чуваме, че отоплението с дърва замърсява въздуха с твърди частици. Моят въпрос е: Защо огънят от дърва замърсява предимно големите градове, където въздухът е гъст от други замърсители?

Редактори: Анна и Валерия

gsm: 088 74 451 48, e-mail: baba_marta@mail.bg





{START_COUNTER}