Парчетата плат са само форма

направи си къщата дом

Тъканите в дома

Един сравнително безболезен за портфейла начин да внесете нещо ново в дома, е текстилът: - нови пердета, възглавници за канапето, покривка за спалнята.

 

 

За цветовете и десена:

 

 

Те винаги са въпрос на лично предпочитание, макар че в голяма степен зависят и от модата. В годината на Петела, например, магазините, които уж не се интересуват от Фън Шуй, ще са пълни с огнени цветове, както и всички нюанси на съседните на огъня цветове – земя (жълто, глина, кафяво), дърво (зелено и производни). Но годината ще отмине, а тъканите ще останат в дома ни. Затова, обикновено цветовете се съобразяват с цвета на елемента. Например: Северен сектор на дома – вода – тъмно синьо, издължени хоризонтални линии, в които може да има черни и тъмно сини нишки.

 

 

Летящите звезди, които всяка година променят мястото си, обикновено се включват като акцент. 2017 е година на елемента Огън. Водата (север) потушава огъня. Двата елемента се противопоставят един на друг (цикъл на конфликт). Някои Фън Шуй консултанти препоръчват да се отнеме от енергията на водата, като в северния сектор на дома се поставят цветове и символи на елемента дърво.

 

 

Общото правило за цветовете и десените е: Когато обитателите на жилището са по-експанзивни и енергични хора – да се използват приглушени и убити нюанси на цветовете. Ако живущите са колебливи и флегматични – да се използват по-ярки и контрастни варианти на цветовете.

 

 

Материали:

 

 

Попитайте някоя баба и тя с лекота ще ви изброи 3-4 имена на памучен, вълнен или копринен текстил: Басма, американ, шаяк, жоржет... Едно от изчезващите знания на съвремието е познаването на материалите. По-младите хора почти не познават тъканите.

 

 

Може да разгледаме петте елемента във Фън Шуй като модел. Така например елементът Огън е модел, към който може да отнесем електроуредите, електрониката, разклонителите в дома. Елементът Земя е модел, към който може да отнесем тухли, цимент, теракота, глинени кашпи, порцелан.

 

 

Елементът Дърво е модел на живата природа.  Образно, вибрациите на  елемента Дърво действат върху човека така, както листата и тревата. Към Дървото може да отнесем тъканите от памук, вълна, коприна, лен, коноп. Възможно ли е към живата природа да отнесем изкуствените влакна и тъкани, произведени на основата на нефта? Очевидно, не.

 

 

Подобно на елемента Метал, нефтът се добива от земните недра. Подобно на елемента Огън, нефтът е енергоносител. Формулите, по които са създадени изкуствените материи са дело не на природа, а на лабораториите. Разликата между селската царевица и ГМО царевицата е доста голяма. Кочанът е само форма. Към кой Фън Шуй елемент ще отнесете изкуствените тъкани, ще решите вие.  Важното е да си дадете сметка, че парчетата плат са само форма.

 

 

Изобилие:

 

 

Темпото на живота днес е много бързо. Времето, което отделяме за къщата е малко. По тази причина, някак се наложи модата на празните къщи, които се чистят и поддържат по-лесно: - Квадратни и правоъгълни мебели, без никакви орнаменти. Едноцветни тапицерии. Рафт с 1-2 предмета. Голи подове. Алуминиеви прозорци с щори, може и без пердета…

 

 

Ако искате изобилие в дома си, трябва да го създадете. Намерете му мястото и си направете изобилие с плодове, цветя, картини, малки порцеланови фигурки, по-шарен тапет или каквото ви е на сърцето. За изобилието текстилат също може да ви помогне.

Редактори: Анна и Валерия

gsm: 088 74 451 48, e-mail: baba_marta@mail.bg





{START_COUNTER}